Linser och ögoninflammation

Om du använder kontaktlinser kan det ibland vara svårt att avgöra om du har fått en vanlig smittsam ögoninflammation eller en ögoninflammation som beror på dina linser. Därför ska vi på ogoninflammation.com tipsa dig om hur du bör göra om du som linsbärare drabbats av det här.

Om ögoninflammationen beror på dina linser

Det första du bör göra om du har drabbats av en ögoninflammation är att ta ut dina linser. Om dina ögon är röda, ljuskänsliga och värker bör du uppsöka läkare eller kontakta din optiker eftersom det då kan handla om en ögoninfektion som beror på dina linser. Om båda dina ögon har drabbats kan det beror på att du inte längre tål linsmaterialet men om bara ett öga har drabbats kan det beror på smuts i ögat eller en felaktig lins.

Om ögoninflammationen beror på smitta

Om ögoninflammationen inte beror på irriterande kontaktlinser eller allergi är det mycket möjligt att dina ögon har smittats av ett virus eller en bakterie. Då bör du ta ut dina linser, behandla din ögoninflammation och använda glasögon ända tills inflammationen har försvunnit. Du bör också rengöra dina linser mycket noggrant eller slänga linserna och sätta in ett nytt linspar så att du inte blir smittad igen av dina egna linser.